WB Automation Nederlof -1

Interview: Afstudeerstudent Jeroen

Kan je kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Jeroen, 24 jaar en woon in Lichtenvoorde. Momenteel studeer ik aan het Saxion, als vierdejaars Mechatronica. Hiervoor heb ik mbo Mechatronica gedaan aan het Graafschap College. Momenteel ben ik aan het aan het afstuderen bij WB Automation in Ulft. Mijn hobby’s zijn omgaan met vrienden, uitgaan en sinds kort weer piano spelen. Hier speel ik klassieke muziek op. Leuk feitje: vroeger speelde ik piano, omdat ik iets leuk vond klinken, nu wil ik een verhaal vertellen met muziek.

Tof! Hoe ben je daar terechtgekomen?

Tijdens het zoeken naar een afstudeerplek had ik een aantal opties in gedachten. Via LinkedIn heb ik toen een bericht geplaatst, met daarin wie ik ben en wat ik zocht in een afstudeerplek. Daar kwamen heel veel reacties op, waardoor ik dus veel keuze had. Ik zocht een opdracht met veel vrijheid en een opdracht die niet alleen mechanisch is of waarbij je alleen maar kan programmeren. In de opdracht van WB kan ik echt van a tot z het hele project meepakken en managen!

 

Daar kan je dus veel van leren. Met welke opdracht ben je precies bezig?

De opdracht is voor de prefab woning industrie. Dit zijn fabrieken die wanden maken en die wanden plaatsen op de bouw, zodat je bijvoorbeeld binnen 24 uur een huis kan opzetten. Op die wanden zitten steenstrips, een soort van tegels die op bakstenen lijken. WB maakt onder andere robots die die stenen plakken, zo’n 500 stenen per uur. Die stenen worden nu nog met de hand gevoegd en dat kost veel tijd. De gedachte van WB was toen: waarom gebeurt dat niet ook automatisch? Toen hebben we geconstateerd dat dat nog niet geautomatiseerd bestond. De voegmortel is opgebouwd uit water, zand en cement. Als je deze mortel onder druk reduceert, wordt het water er uit geperst. Er blijft dan een ophoping van zand en cement over, waardoor het systeem verstopt raakt. Dit is de voornaamste reden dat dit nog niet geautomatiseerd is. Er bestaat een robot die met speciale mortel kan voegen, maar mijn opdracht is dat het met elk soort mortel kan.

 

Interessant, en moet je dit dan alleen beschrijven of ga je ook een prototype maken?

Eerst doe ik onderzoek: hoe ga ik het aanpakken en hoe kun je dit het beste aanpakken. Daarvoor ben ik langs geweest bij Bouwmensen, ik wilde namelijk graag zelf leren voegen voor deze opdracht om het voegproces in de praktijk echt te leren kennen. Verder ben ik bij leveranciers van mortel geweest en heb ik daar gepraat met een aantal laboranten. Daar heb ik mijn ideeën besproken en kwam ik zelfs op nieuwe ideeën. Ik heb nu het gereedschap voor de robot bijna klaar en deze wil ik de aankomende weken op de robot plaatsen en dan de robot programmeren en testen.

 

Klinkt als een leuke en uitdagende opdracht. Wat is je indruk van WB tot nu toe?

Een bedrijf waar ik me echt op mijn plek voel. Er is een goede sfeer en er werken vakbekwame mensen. Daarnaast word ik heel erg losgelaten: ik doe mijn onderzoek en overleg met Willem (mijn begeleider) wat ik nodig heb. Dat is super fijn!

 

Hoe vind je het tot nu toe gaan?

Ik loop op schema, dus dat gaat goed. Maar ik vond het in het begin wel spannend, omdat ik de afgelopen jaren op het Saxion eigenlijk vooral aan projecten heb gewerkt in groepjes. Bij het afstuderen moet jij het laten zien, dan moet je jezelf kunnen bewijzen. Dus dat was wel eventjes wennen. Ik heb geleerd dat ik het sparren heel fijn vind, dus nu ga ik ook wel eens sparren met een engineer of andere studenten. Daardoor kom ik  snel verder met het onderzoek. Dus ik heb geleerd dat ik dat nodig heb.

 

Fijn dat je dat over jezelf geleerd hebt en ook mee kan nemen naar de toekomst. Hoe vind je de begeleiding tot nu toe gaan?

Ik heb elke week een meeting waarin we praten over mijn bevindingen. Als Willem er niet is kan ik ook met andere engineers sparren en daar mijn vragen neerleggen. Dus de begeleiding is goed. Daarnaast word ik heel erg vrijgelaten, maar daarbij wordt er wel wat van mij verwacht. Vanuit Stage.nu krijg ik ook goede feedback, heel fijn!

 

Oké, dus nu de laatste fase van je afstudeertraject. Wat zijn je toekomstplannen?

Ik zou graag een robotic system engineer willen worden. Eigenlijk wat ik nu doe tijdens deze opdracht, van klantvraag tot het einde en alles daaromheen. Waarbij je tijdens dat proces spart met mensen. Met die ervaring zou ik over 25 jaar wel het onderwijs in willen. Ik vind het super leuk om mensen dingen uit te leggen, zodat zij het na mijn uitleg ook weer snappen, dat vind ik heel vet!

Bel voor meer informatie: 0315 745 760

Aanverwante onderwerpen

 

Referenties